Selamat Datang Ke Forum KELAB KERETA LAMA.. Ianya bukan sekadar kelab kereta tp ini satu komuniti..kearah membangkitkan nolstalgia kereta lama..
It is currently Fri Oct 24, 2014 7:56 pm

Contact Us | All times are UTC + 8 hours



Welcome
Selamat Datang Ke Forum KELAB KERETA LAMA

Anda belom mendaftar sebagai pengguna sah forum ini..
Apa yang anda perlu buat sekarang hanyalah RegisteR.
Cepat dan mudah..

IKUT LANGKAH BERKENAAN BG YG BARU NK REGISTER
1. Anda hanya perlu click Register dan mengisi detail information yg diperlukan dan Submit.
2. Confirmation Email akan dihantar ke email anda.
3. Buka email anda dan click confirm.
4. Kemudian Masuk Salam Perkenalan dan Buat Introduction Diri anda.


PERINGATAN: SELEPAS SHJ ANDA REGISTER..DIHARAP ANDA TERUS KE RUANGAN SALAM PERKENALAN UTK INTRO DIRI ANDA..GAGAL BERBUAT DEMIKIAN ACCOUNT ANDA AKAN DI SCRAP TANPA NOTIS!
Terima Kasih


Post new topic Reply to topic  [ 40 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: info tentang Minyak Hitam...
PostPosted: Wed Jan 28, 2009 1:58 am 
Offline
3 Piston Tak Jalan
User avatar

Joined: Sat Nov 08, 2008 5:31 am
Posts: 611
Utk minyak kerete ade 8 jenis.. dan gred utk kesemua jenis berbeza2..
1. 100% Synthetic
2. Semi Synthetic
3. SL/CF 15w50 (utk enjin modern) :
4. SJ/CF 20w50 (enjin 90an)
5. SG/CD 20w50 (enjin 80an)
6. SF/CD 20w50 (enjin 70an)
7. SJ/CF 10w30 (Myvi, kembara)
8. SJ/CF 10w30 (kancil, viva, kelisa)

aku ada baca satu info di sebuah forum yang menceritakan satu produk minyak enjin nie cuma apa yang menarik aku nak share ialah kategori minyak yang dijual adalah mengikut kod spesifikasi mengikut enjin tahun tu....dan kalau aku perhatikan keter aku ada lah sesuai menggunakan minyak enjin SG/CD 20w50

setakat ni ader 3 jenama yang aku jumpa ada kod nie..

Maxoil Super SG/CD SAE 20W50

Castrol GTX Extra 20W50 SG/CD

PENNZOIL MGMO SAE 20W-50 (API SG/CD)

dan dari bacaan aku di penzoil punya website...

PENNZOIL MGMO SAE 20W-50 provides extra life protection for older engines and helps to combat the harmful effects of high and low temperature engine operation. It is specially formulated with time-released molecules to provide a sustained level of superior protection. PENNZOIL MGMO SAE 20W-50 passes the stringent requirements of Pennzoil and meets SAE International specification.

BENEFITS

*
Time released molecules additives trap and remove the corrosive by-products of engine combustion.
*
Multigrade motor oil for excellent petrol and diesel engines protection.
*
Helps restore engine performance and extend engine life.
*
Helps protect against rust and corrosion.
*
Helps protect engines under severe driving conditions and prolongs engine life.
*
Reduces internal engine heat, friction and wear.

RECOMMENDATIONS

*
PENNZOIL MGMO SAE 20W-50 is recommended for passenger cars, light trucks, and vans.
*
Meets API SG/CD service classification.
*
It is also recommended for older engines wherever API SG/CD is required.
*
Always consult your owner’s manual for the correct viscosity choice.

so kebanyyakan minyaj hitam brand lain juga kata benda yang sama...so pada pengamatan aku..minyak yang ader gred spesifikasi SG/CD SAE 20W50 ini adalah paling sesuai untuk keter lama...

:wink:

so what ur opinion guys....

_________________
Image


Top
 Profile  
 
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 28, 2009 10:53 am 
Offline
Super Charge

Joined: Sat Jun 07, 2008 12:27 am
Posts: 1611
pakai castrol jer.. aku pakai no problem.. enjin sedap...

_________________
The DIAM2 Hunter


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 28, 2009 11:25 am 
Offline
3 Piston Tak Jalan
User avatar

Joined: Sat Nov 08, 2008 5:31 am
Posts: 611
juzza_b110 wrote:
pakai castrol jer.. aku pakai no problem.. enjin sedap...


kat sini aku nak bincang bukan pasal brand..tu tak kisah sangat tapi gred spesifikasi tu...mengikut tahun keter dikeluarkan tu.... :wink:

_________________
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 28, 2009 4:22 pm 
Offline
Buat Tulang

Joined: Mon Nov 17, 2008 9:15 am
Posts: 350
kete aku sume pakai penzoil...perdana,satria dan datsun....


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 28, 2009 7:21 pm 
Offline
Sembur Cat
User avatar

Joined: Sun Nov 23, 2008 12:37 pm
Posts: 444
Location: none of your bussines
Castrol 20W-50.. rocks.. enjin sedap jer.. Minyak pekat so dampen bunyi semua lah, vibrasi pun kurang ar, minyak pun tak naek sampai combustion chamber.. Cuma nak kena tukar every 5-7k KM ar.. Tapi wat the hell, minyak tu murah je hehe..

_________________
jaguhautoworks.wordpress.com

Haters can SUG MY DIG


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 28, 2009 8:35 pm 
Offline
Tripple Weber
User avatar

Joined: Wed Aug 20, 2008 5:38 pm
Posts: 1397
Location: Kajang Beybeh!!!!
Cap tesco...aku xtau la camna dia leh ada lak...tapi aku guna Castrol GTX utk Kenari aku, sometimes Shell Helix...utk Accord aku, aku selalu guna yang spesel minyak Honda...special made for VTEC. lebih minyak zaitun kot..hehehe...

_________________
Gran Turismo Omologato~


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 28, 2009 8:40 pm 
Offline
3 Piston Tak Jalan
User avatar

Joined: Sat Nov 08, 2008 5:31 am
Posts: 611
jaguh wrote:
Castrol 20W-50.. rocks.. enjin sedap jer.. Minyak pekat so dampen bunyi semua lah, vibrasi pun kurang ar, minyak pun tak naek sampai combustion chamber.. Cuma nak kena tukar every 5-7k KM ar.. Tapi wat the hell, minyak tu murah je hehe..


jaguh gak paham statement di atas..ekekeekekek...

_________________
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 28, 2009 10:11 pm 
Offline
Tripple Weber
User avatar

Joined: Mon Aug 11, 2008 7:51 pm
Posts: 1074
Location: tepi selat tebrau
pak_arleeSA5 wrote:
Cap tesco...aku xtau la camna dia leh ada lak...tapi aku guna Castrol GTX utk Kenari aku, sometimes Shell Helix...utk Accord aku, aku selalu guna yang spesel minyak Honda...special made for VTEC. lebih minyak zaitun kot..hehehe...


takde special mana minyak tu lee,tu minyak idemitsu regular/semi-synthetic/fully synthectic sama macam ko beli kat kedai spare part. Label honda tu dia letak sebab utk guna kat 3S Center je,utk sedapkan hati customer pasal rege dia ada up skit konon special made for VTEC :P :lol:

_________________
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 28, 2009 10:59 pm 
Offline
3 Piston Tak Jalan
User avatar

Joined: Sat Nov 08, 2008 5:31 am
Posts: 611
emmm nampak gaya inmfo teknikal yang aku nak bincang tak menjadi la...hampeh....layan jer la....

tapi aku tengah nak test minyak nie...ekekekeke tgh bincang ngan jeembo..kalau leh jadi pembekal ekekekekee

Image
Pengganti minyak hitam?

HANYA minyak masak berasaskan kelapa sawit sahaja boleh digunakan sebagai minyak hitam. – Gambar hiasan

HANYA minyak masak berasaskan kelapa sawit sahaja boleh digunakan sebagai minyak hitam. - Gambar hiasan

PERCAYAKAH anda bahawa minyak masak berasaskan minyak kelapa sawit boleh digunakan sebagai minyak pelincir untuk kenderaan anda?

Malahan sudah terdapat segelintir penduduk di Negeri Sembilan menggunakan minyak masak sebagai minyak pelincir atau minyak hitam untuk kereta mereka tanpa menghadapi sebarang masalah.

Pengurus Pemasaran Sekolah Golf Michael Ismail, Nik Safian Afzani Omar berkata, beliau telah menggunakan minyak masak yang dibeli pada harga RM2.50 sepaket untuk enjin kereta Kancilnya.

"Kancil saya menggunakan tiga liter minyak hitam. Jadi, saya tuang dua paket setengah minyak masak untuk menyamai kuantiti itu. Dahulu, kalau servis minyak hitam, saya berhabis sehingga RM130, tetapi sekarang kurang RM10," katanya.

Jika dahulu beliau menggunakan minyak hitam semi sentitik jenama Castrol, kini Nik Safian Afzani menggunakan 'minyak hitam' yang dibelinya dari sebuah pasar raya.

Menurutnya, selepas menggunakan minyak masak sebagai minyak hitam, suhu enjinnya sangat rendah dan meter suhu tidak pernah lebih dari satu takuk.

Nik Safian berkata, ketika menghantar kereta ke sebuah bengkel kenderaan untuk ditukar penapis minyak, pekerja bengkel tersebut terkejut apabila mendapati keretanya menggunakan minyak masak sebagai minyak hitam tetapi mengakui ini merupakan alternatif terbaik sebab harga minyak pelincir pada hari ini sudah naik.

Sementara itu, pencipta alat penjimat minyak kereta berasaskan gas hidrogen dan air, Hisham Abdullah, 43, turut menggunakan minyak masak sebagai minyak hitam untuk kereta Proton Iswaranya.

Beliau sudah menggunakan bahan itu setahun yang lepas dan mendapati tidak ada kesan negatif menimpa keretanya.

Bekas jurutera sebuah syarikat Jepun serta graduan dalam bidang ekonomi dan kejuruteraan dari Universiti Arkansas, Amerika Syarikat itu berkata: "Minyak kelapa sawit merupakan minyak paling sentitik, tetapi kita tidak tahu mengenainya."

Mekanik kereta, Mohd Tajuddin Jalil pula, mula mengetahui mengenai rahsia minyak masak sebagai ganti minyak hitam kira-kira dua tahun lalu selepas bertemu dengan seorang pakar minyak dari luar negara.

Sejak itu, beliau menggunakan minyak masak berasaskan kelapa sawit sebagai minyak hitam keretanya, malahan beliau mengenali 67 pengguna kereta di Negeri Sembilan yang menggunakan minyak masak sebagai pelincir enjin kereta mereka.

"Hanya minyak masak berasaskan kelapa sawit sahaja boleh digunakan sebagai minyak hitam. Jangan pakai minyak masak berasaskan jagung, sayuran atau kacang kerana minyak ini pada suhu sejuk akan menjadi beku," katanya.

Katanya, harga minyak hitam keluaran pelbagai syarikat kini meningkat dengan sebotol empat liter minyak hitam semi sentitik kini berharga RM160 dan minyak sentitik sepenuhnya, mencecah RM200.

Bagaimanapun, beliau menasihatkan orang ramai supaya menukar gasket kereta mereka kepada jenama yang lebih baik sebelum menggunakan minyak masak sebagai pelincir enjin kereta.

Kepada mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai rahsia minyak masak boleh melayari http://ilmurahsia. name.my.

Orang ramai juga boleh melayari laman web http://www.nordicgroup.us/oil.htm# The300 Mile Facts untuk maklumat yang sama. - Bernama

_________________
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 28, 2009 11:18 pm 
Offline
Tripple Weber
User avatar

Joined: Mon Aug 11, 2008 7:51 pm
Posts: 1074
Location: tepi selat tebrau
hmmmm.....aku rasa macam mitos la bob....cam tak lojik je....nanti suruh mythbuster buat eksperimen la ekekeke

ada yang cakap tempreature turun....tempreature turun dari normal working tempreature tu bukan sesuatu yang baik beb....

_________________
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jan 28, 2009 11:50 pm 
Offline
Repair Henjin
User avatar

Joined: Wed Jan 14, 2009 3:45 pm
Posts: 650
Location: Cheras, KL
20W-50 eh...Emm, pasni aku try pastikan minyak itam aku 20-50...mnyak masak?! Hmm..Ade sesape dah try? Share2


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jan 29, 2009 12:55 am 
Offline
3 Piston Tak Jalan
User avatar

Joined: Sat Nov 08, 2008 5:31 am
Posts: 611
farid2ndgencivic wrote:
hmmmm.....aku rasa macam mitos la bob....cam tak lojik je....nanti suruh mythbuster buat eksperimen la ekekeke

ada yang cakap tempreature turun....tempreature turun dari normal working tempreature tu bukan sesuatu yang baik beb....


before u say that please refer dari forum yang aku selalu lepak juga...semua ada cerita kat situ...so ianya mukan mitos..mitos utk citer benda tak wujud..tapi nie memang wujud cuma takde bukti saintifik mengesahkan apa yang dia orang buat.... :wink:

_________________
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jan 29, 2009 1:51 am 
Offline
King of Wangan

Joined: Tue May 27, 2008 5:33 pm
Posts: 5955
nnti aku mcm nk try je...ekekeke...bau minyak goreng la pulak...


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jan 29, 2009 3:16 am 
http://www.youtube.com/watch?v=H5IjzsgDll8&NR=1

http://www.bernama.com/bernama/v5/newsf ... ?id=369413

don't get mixed up! this is 2 different stories.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Jan 29, 2009 11:55 am 
Offline
Tripple Weber
User avatar

Joined: Wed Aug 20, 2008 5:38 pm
Posts: 1397
Location: Kajang Beybeh!!!!
farid2ndgencivic wrote:
pak_arleeSA5 wrote:
Cap tesco...aku xtau la camna dia leh ada lak...tapi aku guna Castrol GTX utk Kenari aku, sometimes Shell Helix...utk Accord aku, aku selalu guna yang spesel minyak Honda...special made for VTEC. lebih minyak zaitun kot..hehehe...


takde special mana minyak tu lee,tu minyak idemitsu regular/semi-synthetic/fully synthectic sama macam ko beli kat kedai spare part. Label honda tu dia letak sebab utk guna kat 3S Center je,utk sedapkan hati customer pasal rege dia ada up skit konon special made for VTEC :P :lol:



pasal tu aku ckp minyak zaitun dia lebih..hehehe....

_________________
Gran Turismo Omologato~


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 40 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

Contact Us | All times are UTC + 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Donate Now
Donate Now



Hosted by © 2014 FreeForums.org | Create a free forum | Powered by phpBB
About FreeForums | Legal | Advertise Here | Investors | Contact FreeForums.org
Report Violation

subSilver+ theme by Canver Software, sponsor Sanal Modifiye
suspicion-preferred